We helpen u graag verder!
073 - 692 39 39 [email protected]

Alliander: Hoe professionals te professionaliseren?

‘Professionaliseren’ klinkt altijd goed. De organisatie moet professionaliseren, teams moeten professionaliseren en medewerkers moeten professionaliseren.

Professionaliseren?

Maar wat doen we dan eigenlijk als we professionaliseren? Wat wordt of gaat er dan beter en wie merkt er iets van? Leuk ook, als een organisatie komt met de opdracht om hun professionals te professionaliseren.
Wanneer is iemand eigenlijk een professional? Daar begint het natuurlijk mee. Bijna automatisch denken we aan een vorm van deskundigheid, ergens verstand van hebben, kennis ook.

Toch weet ook iedereen dat deskundig zijn en verstand van zaken hebben weliswaar noodzakelijk zijn, maar niet voldoende. We verwachten meer van een professional.

Alliander 7000 medewerkers

Alliander, met inmiddels zo’n 7000 medewerkers, heeft heel wat professionals in dienst. En net als iedere andere moderne organisatie werkt men bij Alliander ook in complexe projecten en processen. Dat betekent dat teams en projectgroepen op basis van deskundigheid worden samengesteld, soms multidisciplinair, dan weer gespecialiseerd.

Als professional gaat het om positioneren; wat doe ik en wat doe ik niet, wat is mijn bijdrage, welke rol wordt er van mij gevraagd en welke rol zou ik moeten innemen? Er wordt vaak gesproken over de rol van business partner. Maar wat doe je dan precies en doe je dan iets anders dan de ‘expert’ of de ‘voorlichter’?
Het antwoord is natuurlijk ‘ja’. Als business partner doe je iets anders.

Alliander Professional Programma

Wat dat precies is wordt behandeld in het Alliander Professional Programma. Een programma voor deskundige professionals die zich als business partner opstellen voor ‘de business’.

Behalve dat je een deskundige bent bij Alliander, wordt daar ook verwacht dat je je betrokken voelt, dat je de juiste impact hebt, je als eigenaar gedraagt en dat je transparant bent.

Kenhardt werkt met een mutidisciplinaire leergroep

Met een multidisciplinair samengestelde leergroep gaat Kenhardt ook dit jaar weer bij Alliander van start rondom deze vraagstukken. Deelnemers aan het programma volgen een e-learning programma waarin de nodige content wordt behandeld. Daarnaast komen we regelmatig bij elkaar om aan de hand van real life cases met elkaar door te nemen wat het betekent om als business partner op te treden.

Raad van bestuur

Er komen specialisten met een eigen verhaal ‘ingevlogen’ en de groep gaat de dialoog aan met de Raad van Bestuur/directie van Alliander.

Allemaal bedoeld om iedere individuele professional nog professioneler te maken. Dat betekent niet alleen oefenen met nieuw gedrag, maar ook, en misschien wel juist, bewustwording van de persoonlijke eigenschappen en talenten die er al zijn en deze goed inzetten.

Als trajectbegeleiders en trainers kijken we er weer enorm naar uit om deze nieuwe groep te mogen begeleiden. Het is iedere keer weer een mooie ontdekking om te zien dat ‘professionaliteit’ wel degelijk te definiëren is en te vertalen naar gedrag. Al ziet dat gedrag er voor een jurist weer anders uit dan voor een technisch specialist, een HR-professional of een ICT-er.

 


Send this to a friend